BTC-e Operator Vinnik Veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van geld.

  • 16. December 2020 at 8:00

Alexander Vinnik, een vermeende exploitant van de inmiddels overleden cryptocrisisbeurs BTC-e, werd maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het witwassen van geld.

Een rechtbank in Parijs vond de Russische nationale Vinnik schuldig aan het witwassen van geld, hoewel Franse aanklagers Vinnik ook beschuldigden van “afpersing, samenzwering en beschadiging van automatische gegevensverwerkingssystemen”. Ze beweerden dat hij met name hielp bij de ontwikkeling van de Locky-malware. Deze andere aanklachten zijn vandaag door de rechtbank ingetrokken.

Vinnik werd begin 2020 vanuit Griekenland uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij sinds zijn arrestatie in 2017 was. Vinnink werd gearresteerd in een resort in de buurt van de stad Thessaloniki op verzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ).

De DOJ noemde hem als een meesterbrein achter een van de eerste cryptocentransacties, Bitcoin Evolution, en klaagde hem aan op beschuldigingen van “computerinbraken en hacking-incidenten, ransomware-oplichting, identiteitsdiefstalplannen, corrupte ambtenaren en verdovende middelendistributieringen”. De uitwisseling werd destijds stopgezet, en het domein werd in beslag genomen door de FBI. De beurs dook al snel weer op onder de naam WEX, maar ging een jaar later alweer ten onder.

Na de arrestatie van Vinnik vochten de VS, Rusland en Frankrijk voor zijn uitlevering, waarbij Frankrijk uiteindelijk won. De VS probeert nog steeds Vinnik te pakken te krijgen, zei advocaat Frederic Belot, die Vinnik vertegenwoordigt. Hij weigerde uit te leggen hoe dit kon worden bereikt.

Strategische geschillen

Belot is van mening dat Vinnik een kans had op volledige vrijspraak als hij dit jaar deelnam aan het gerechtelijk onderzoek. Hij koos ervoor dit niet te doen op advies van zijn andere twee advocaten, Zoe Konstantopoulou en Ariane Zimra, die met de verdachte hadden gewerkt voordat Belot zich bij de zaak aansloot, zei Belot.

Belot zei dat al het bewijs van het criminele gedrag van Vinnik door de FBI aan de Franse aanklager werd geleverd. De authenticiteit van die documenten had kunnen worden betwist als Vinnik een actievere rol had gespeeld in het onderzoeksproces.

“Alexander besloot te zwijgen en niets te vragen of te antwoorden op vragen van de rechter. En het gevolg dat we kunnen zien is dat Alexander schuldig wordt veroordeeld,” zei Belot.

Zimra vertelde CoinDesk dat Vinnik, integendeel, “heel graag wilde meewerken en zei dat”, maar hij had geen toegang tot zijn dossier in het Russisch, zijn moedertaal, dus hij “kon zich niet verdedigen en wist niet wat hem ten laste werd gelegd”. Zimra verduidelijkte niet of Vinnik daadwerkelijk antwoordde op vragen van de rechtbank of niet.

Volgens Zimra heeft Vinnik twee kinderen in Rusland en is zijn vrouw op 11 november overleden aan kanker. De jonge geitjes, op de leeftijd van zes en negen, leven nu met hun grootmoeder, de moeder van Vinnik, bovengenoemde Belot.