Coin Metrics volgt nu het 'echte' aanbod van Bitcoin

  • 5. February 2021 at 14:38

Een nieuwe methodologie van Coin Metrics suggereert dat de huidige Bitcoin-voorraad slechts 14,5 miljoen BTC bedraagt. Hier is waarom.

  • Volgens een alternatieve berekening van Coin Metric zijn er 14,5 miljoen BTC in omloop.
  • De onderzoekers hebben gezegd dat veel munten verloren zijn gegaan en niet meer beschikbaar zijn.
  • Als deze getallen kloppen, is de echte market cap van Bitcoin $539,8 miljard.

Van het circulerende aanbod van Bitcoin

Blockchain analytics firma Coin Metrics heeft een nieuwe metric uitgebracht, die een meer realistische weergave moet geven van het circulerende aanbod van Bitcoin.

Volgens de grote cryptocurrency aggregators zijn er 18,6 miljoen Bitcoin in omloop. Echter, zoals Coin Metrics aangeeft, zijn veel munten verloren gegaan en niet meer beschikbaar voor de markt.

Dit bracht de onderzoekers ertoe om een zogenaamd “free float aanbod” te creëren, iets wat volgens hen “een meer realistische weergave geeft van het Bitcoin-aanbod op de markt.” Volgens de metric staat dit aantal momenteel op 14,5 miljoen BTC.

Dit betekent dat ruwweg 3,9 miljoen BTC ($14,5 miljard in prijzen van vandaag) die verondersteld worden in omloop te zijn, zijn weggevaagd.

De onderzoekers hebben niet gedetailleerd aangegeven waarop hun methodologie is gebaseerd; maar een snelle blik op de grafiek suggereert dat ze munten hebben uitgesloten die de afgelopen vijf jaar niet hebben bewogen. Dit betekent niet noodzakelijk dat die munten verloren zijn gegaan.

Van een cryptocurrency die is gemijnd

Circulerende voorraad is de huidige hoeveelheid van een cryptocurrency die is gemijnd (of gecreëerd in het geval van bepaalde andere munten) en die technisch beschikbaar is voor gebruik. Circulerende voorraad is ook de belangrijkste metriek die wordt gebruikt bij het berekenen van de marktkapitalisatie van een munt (Market Cap = Prijs x Circulerende voorraad).

Het Coin Metrics-team heeft deze free float-methodologie ook toegepast op Bitcoin-forks, zoals Bitcoin Cash, Bitcoin SV en Bitcoin Gold, en beweert dat dit “een nog groter verschil oplevert in wat meestal wordt gerapporteerd als het aanbod van deze activa”.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat de marktkapitalisatie van zowel Bitcoin als zijn vertakkingen kan worden overschat, en dit zou gevolgen kunnen hebben voor beleggers die de marktkapitalisatie als referentiewaarde gebruiken.

Als deze schattingen kloppen, zou dat kunnen betekenen dat de echte market cap van Bitcoin $539,8 miljard is in plaats van de beweerde $691,3 miljard, met nog lagere waarden voor de forks van de grootste cryptocurrency.

“Het is een andere visie voor de gemeenschap om over te beslissen,” zei het Coin Metrics team.

Dit is niet de eerste keer dat Coin Metrics alternatieve benaderingen biedt voor de algemeen toegepaste metrieken. Vorig jaar stelde Karim Helmy, hoofdanalist van het bedrijf, een nieuwe techniek voor om de activiteit van mijnwerkers te meten.